Fonio Couscous

couscousfonioToday it’s all about an alternative couscous as it’s a vegan AND gluten free version. It goes without saying that it is absolutely delicious. As semolina: Whole fonio (the most nutritious form)! You’ll find fonio in organic stores.
Well then, what is fonio exactly ? Fonio is a “cerealike”, actually a plant belonging to the grasses family, cultivated and widely consumed in West Africa. Ancient Egyptians used to think it has some mystical virtues and used it in their divination rites. I am fascinated by ancient Egypt, so you know that’s my thing, right ? Fonio is high in fiber, amino acids, minerals and plays a positive role in the regulation of blood sugar disorders.fonio
Ingredients:

For the sauce:

2 tablespoons of coconut oil
1 small can of tomato paste
1 tablespoon paprika
1 tablespoon ground ginger
A little of red chili pepper (I’m a real dragon, I put chili pepper everywhere)
1 tablespoon ground garlic
1 handful of raw cashews, coarsely chopped
1 half dozen dates
1 handful of green peas
4 small onions
1 large zucchini
1 red pepper
3 carrots
1 handful of chickpea (I had no time to soak it all night, so I left them 2 hours in warm water with a small pinch of baking soda #trick)

Fonio:

1demi pack of fonio (about 250grams or 0.55 lbs)
A little olive oil
1 tablespoon of my favourite anti-inflammatory aka turmeric ! (to assimilate curcumin to the max, some piperine is necessary so do not forget to pepper your meal!)

Start cooking fonio in maximum 1.5 times its volume of water (it’s not what they say on the packet but who cares) with a little olive oil for about 12-15 minutes. Meanwhile cut vegetables into sections, cut dates in the lengthwise once, then make cubes. Reserve a part for the sauce. Small pieces of dates will literally melt in the juice and give it a unique taste of caramel. The remaining dates will go into the fonio. Much sexier than raisins! Combine vegetables, tomato paste, dates, coconut oil and the spices. Cover with water (vegetables should just effloresce the water and not be drowned). Cook 35 minutes in a Dutch oven or a casserole. Once finished cooking, strain the vegetables, reserving the sauce and prepare the dish (with a drizzle of olive oil on top). Coarsely chop a handful of cashew nuts and sprinkle over the couscous. Enjoy your meal!
couscousfonio2

ON DUTY

_MG_4597 Voilà le blog reprend du service ! Je vais la faire brève parce que je rentre tout juste de quelques jours à crapahuter dans le sud-ouest. En conséquence de quoi je n’ai pas les yeux en face des trous, je suis un peu coincée parce que ça fait longtemps et j’ai  155 000 choses à faire afin d’entamer cette rentrée dans des conditions optimales. J’aimerais vraiment apprendre la rigueur et tous ces trucs de grands qui me permettraient d’être ici plus souvent, parce que bon-sang vous me manquez à chaque fois ! Les photos ont été prises au Musée national de la Marine de Rochefort.

_MG_4576_MG_4618_MG_4577_MG_4568

_MG_4567 _MG_4570_MG_4585

Mama Africa

_MG_4090   J’ai été totalement accaparée ces derniers mois par de nouvelles perspectives professionnelles, plus proches de ma nature et de mes aspirations profondes. Perspectives qui m’ont laissée totalement indisponible pour alimenter ce blog, aussi bien physiquement qu’émotionellement et ce malgré le manque et l’envie. L’on dit bien se lancer « corps et âme » dans un projet… Mais je ne vous oublie pas.

Mon amie Vanoue a lancé depuis un an maintenant un challenge vestimentaire à l’attention des blogueuses curvy francophones. French Curves, le challenge ! Chaque mois, les participantes doivent proposer un look en accord avec une thématique particulière. Ce mois-ci il s’agissait de proposer un look inspiré d’une héroïne personnelle, de ces femmes diverses qui nous inspirent. Vanoue a choisi Miriam Makeba ! Je ne vous ai jamais caché mon amour pour celle que l’on surnommait Mama Africa. C’est donc avec beaucoup d’enthousiasme que j’ai bossé avec ma douce Vanoue sur ce projet.

Un modèle du tonnerre, de la complicité, de très très bonnes vibes, 2/3 bouts de ficelle et quelques heures plus tard, ces photos. J’avais envie de partager ces quelques clichés avec vous, le reste du shoot est visible sur le blog de Gaëlle.

Modèle :  Gaëlle-Vanessa <3

Photos de votre humble serviteur

_MG_4120Vanoue bodycon_MG_4170_MG_4102_MG_4213_MG_4104_MG_4228Vanoue as Mama Africa_MG_4169

Petals

crop top AA_MG_3819_MG_3815_MG_3817_MG_3823

 

Crop top: American Apparel 

Skirt: LF Markey

Boots: Zara

Previous Posts

Articles Prcdents